top of page
Yazarın fotoğrafıExam Academy

YAŞAM BOYU IB ÖĞRENENİNDEN BEŞ TAVSİYE


Diploma Programı (DP) mezunu Sobina Yu, öğrenim yolculuklarına yeni başlayan IB öğrencilerine yönelik tavsiyelerini paylaşıyor.



Deneyim, dünyadaki en iyi öğretmenlerden biridir. Bu nedenle, IB programı gibi hayatımızda büyük bir dönüm noktasına girdiğimiz durumlarda, bize rehberlik etmesi için her zaman benzer deneyimler yaşamış insanlara yöneliyoruz. IB yolculuğumun tamamında bana rehberlik eden akıl hocaları gibi, IB öğrencilerinin gelecek nesillerine Diploma Programı (DP) aracılığıyla öğrenme yolculuklarında rehberlik etmeyi umuyorum. Herkesin benimki ile aynı toplumsal, ekonomik ve çevresel koşullara sahip olmadığını anlasam da, bu makale hayattaki durumu ne olursa olsun doğru olduğunu düşündüğüm birkaç tavsiye içeriyor.


1. Büyük hayaller kurmak her zaman övgüye değer olsa da, iç değerlendirmeleriniz (IA'lar) ve bitirme teziniz (EE) için “güvenli bir konu” belirlemeyi unutmayın.


Gerçekten iyi bir IA ve EE konusunu düşünmek yorucu ve zaman alıcıdır. Materyallerin mevcudiyeti, fikrin özgünlüğü, metodolojilerin uygulanabilirliği gibi göz önünde bulundurmanız gereken pek çok faktör vardır. Bunların doğrulanması tek başına bir haftayı bulabilir. Bunu, IB'de kaldığınız süre boyunca başarmanız gereken ders sayısı ve diğer şeylerle çarpın; bu durum öğrencileri kolayca korkutabilir. Bununla birlikte, gelecekteki IB öğrencilerinin, sonunda yapılamayabilecek, çığır açan bir konunun ardına düşmeden önce ilk önce "güvenli" bir konu bulmayı düşünmelerini tavsiye etmek isterim. Sonuçta, araştırma soruları sınırsızdır ve yine de ilginizi çeken 'güvenli' bir konu bulabilirsiniz.


“Tüm IB öğrencilerinin, sınıf arkadaşlarının düzenleyeceği CAS deneyimlerine aktif olarak katılmalarını alçakgönüllülükle tavsiye ederim. Bana güvenin.”

Konularınız araştırmaya dayanıyorsa, sonuçların tekrarlanabilirliğinin mümkün olmasını sağlamak için önerilen metodolojinin doğru olması da önemlidir. Benzer şekilde, metodoloji önerilen bir araştırma sorusunun yapılabilir olup olmadığını belirleyecektir. Bu nedenle, zamandan, emekten ve paradan tasarruf etmek için, asıl deneye geçmeden önce lütfen metodolojinizi danışmanlarınızla doğrulatın. Bu, çalışma için uygun aparatları ve kimyasalları kullanmayı içerir. Daha da iyisi, metodolojinizin önceden planlandığı gibi çalışmaması durumunda acil durum planları hazırlayın.


2. Yaratıcılığı, fiziksel etkinliği, toplum hizmetini (CAS) bir öğrenme deneyimi olarak ele alın.

Tamamlamak zorunda olduğum ödevler ve çalıştığım diğer sınavlardan dolayı kaçırdığım o kadar çok CAS deneyimi var ki… Eğer kaçırırsan telafi etmek için asla başka bir fırsatın olmayacak. Tabii, gelecekte bu fırsatları kendiniz başlatmadığınız sürece. Ancak, sınıf arkadaşlarınızla paylaşacağınız bağ - kahkahayı dindirmek, gerçek takım çalışması ve küçük zaferler - gelecekte benzer bir deneyime katılsanız bile telafi edilemez. Bu, bir IB öğrencisi ve şu anda bir IB mezunu olarak en derin pişmanlıklarımdan biridir. Bu nedenle, tüm IB öğrencilerinin sınıf arkadaşlarının düzenleyeceği CAS deneyimlerine aktif olarak katılmalarını alçakgönüllülükle tavsiye ederim. Bana güvenin. Dersler, deneyler, vb. için her zaman bir telafi şansı olacaktır. Ancak, bu deneyimleri kaçırırsanız, onlar elinizden gitmiş olurlar.


3. Notlarınızı ve öğrenme stratejinizi düzenleyin.


"Öğrenme stratejilerinizi bilmeniz sizin için önemlidir. Kitaplardan iyi öğreniyor musunuz? Yoksa YouTube eğiticilerini izleyerek daha fazlasını mı öğreniyorsunuz? "

IB dış sınavları bir ay kadar sürecektir. Bu nedenle, kısa bir süre içinde çalışacak çok şey var. Ne yazık ki, internetteki ve kitaplarımızdaki tüm kaynakları gözden geçirmek istesek de, bunu yapmak çok zor. Bu nedenle, dış sınavlarda gözden geçirmenize yardımcı olması için kullanacağınız kaynakları seçmeniz önemlidir. Muhtemelen, mevcut tüm kaynakları ve tüm IB kitaplarınızı gözden geçirmeye çalışırsanız, fazla alana bölünmüş olacaksınız. Bunun dışında, öğrenme stratejilerinizi bilmeniz sizin için önemlidir. Kitaplardan iyi öğreniyor musunuz? Yoksa YouTube eğitimlerini izleyerek daha fazlasını mı öğreniyorsunuz?


Bu konu zaten açık olduğu için, öğrenme stratejilerimden bazılarını kişisel olarak paylaşmak istiyorum. Kaynaklarım; YouTube, kitaplar, çalışma kılavuzları ve soru bankalarının bir karışımı. Çoğu ders için, ders kitabımı okumadan önce YouTube'da bazı eğitim videoları izlerim. Ders kitaplarımdaki çalışma kılavuzu, neleri bildiğinizi görmek için tazeleyici olarak da iyidir. Ayrıca insanlara Fransızca edebiyat sınavlarına başlamadan önce Fransızca konuşmanın temellerini incelemelerini tavsiye ediyorum. Bu, yazıda nüans kazanmanıza yardımcı olmak için olabildiğince çok kelime öğrenmeyi içerir. Duolingo aslında kelime dağarcığınıza ve gramerinize hakim olmak için iyi bir platformdur, bu yüzden bu platformu ab initio dil dersleri için kullanmanızı tavsiye ederim.


Söz konusu platformun içeriğini intihal etmemek için çalışma destekleyici materyalleri kullanırken lütfen dikkatli olun. Tıpkı soru bankası gibi, bu da yalnızca sizin düşüncelerinize ve fikirlerinize ek olarak hizmet etmelidir. Ve orijinal fikirleriniz hâlâ sınav kağıdında bulunmalıdır.


4. Önceliklerinizi net tutun.

IB'ye girerken insanların farklı öncelikleri vardır. Bu öncelikler ne olursa olsun, onları net tutmanız önemlidir. Bu ister en iyi üniversitelere girmek, ister 45 puan almak ya da yeni bir şeyler öğrenme şansını yakalamak olsun, onları net tutmanız önemlidir. Bu önemlidir, çünkü belirli bir görevin ulaşamayacağınız kadar uzakta olduğunu veya görevlerinizi takip edip dengelemenin zor olduğunu düşündüğünüzde bu sizin motivasyonunuz olacaktır. Dahası, DP'de zaman gerçekten sınırlı olduğundan, yolculuğunuzda bazı şeyleri feda etmeniz kaçınılmazdır. Bu öncelikler, yaşamda kaybolmamanız için size rehberlik edecektir.


5. Başarısız olunabilir.

IB diplomamı almadan önce, aslında ikinci yılda altı dersimden üçünde başarısız oldum. Ortaokulda her zaman tutarlı bir onur öğrencisi olduğum için bazı derslerde başarısız olduğumu anlamak benim için ilk başta çok zordu. Destekleyici ebeveynlerimin yardımıyla bu başarısızlıktan hemen kurtulabildim. Sonuç olarak, bu başarısızlığı daha çok çalışmak için bir motivasyon olarak kullandım çünkü yapacak çok şeyim olduğunu biliyordum. Bir kişi olarak tüm gelişiminizde başarısızlıklarınızı kullanmanın ek olarak önemli olduğunu düşünüyorum.


Bu, hayatında başarısız bir nota sahip olduğunu deneyimleyen herkese yenilmiş hissetmemek adına bir mesaj olsun. Kendinizi geliştirmek için gerçekten bir şeyler yaptığınızdan emin olun. Daha da sıkı çalışmanız için bu fırsatı bir öğrenme deneyimi olarak kullanın. Sonuçta, öğrenmek, başarısız notlar almakla sona ermez.




Alıntılanan Kaynak: https://blogs.ibo.org/blog/2021/03/02/five-pieces-of-advice-from-a-lifelong-ib-learner/


OLUŞTURAN: Önder ŞİT


TELİF HAKKI © 2020 EXAM ACADEMY TURKEY. TÜM HAKLARI SAKLIDIR. BU YAZIYI TÜMÜ OLMAK ŞARTIYLA, DEĞIŞTİRİLMEDEN, ÜCRETSİZ OLARAK, VE BU TELİF HAKKI UYARISI VE İNTERNET BAĞLANTISI (HTTPS://EXAMACADEMYTURKEY.COM) İLE BİRLİKTE KOPYALAMAYA VE DAĞITMAYA İZİN VERİLMİŞTİR.


COPYRIGHT © 2020 BY EXAM ACADEMY TURKEY. ALL RIGHTS RESERVED. PERMISSION IS GIVEN TO COPY AND DISTRIBUTE THIS MATERIAL, PROVIDED THE CONTENT IS COPIED IN ITS ENTIRETY AND UNALTERED, IS DISTRIBUTED FREELY, AND THIS COPYRIGHT NOTICE AND LINKS ARE INCLUDED. HTTPS://EXAMACADEMYTURKEY.COM


41 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Commentaires


Yazı: Blog2_Post
bottom of page