top of page
Yazarın fotoğrafıExam Academy

TAKVİMLER, HARİTALAR VE DÖNGÜLER: BİR IB MEZUNU VE EĞİTİMCİDEN DP İPUÇLARI


Diploma Programı (DP) mezunu ve IB eğitimcisi Cecilia Villavicencio, DP'nin birinci sınıf öğrencilerini desteklemek için eğitimcilere yönelik ipuçları ve tavsiyeleri paylaşıyor.


Bu sene, iç ve dış değerlendirme bileşenlerinin Diploma Programıyla (DP) çok ilgili olduğu kanıtlandı ama bu unsurların her zaman böyle olduğunun farkına varmak önemli. Bu ödevler, birkaç aylık çalışmanın, araştırmanın, taslakların, öğretmen geri bildirimlerinin ve gözden geçirmenin ürünüdür. Öğrencilerin yazması için iç takvimi düzenlemek, bu çalışmaların derslerdeki ortak yönlerini ve özünü belirlemek ve bir anlayış oluşturmak için bazı fikirler sunmak istedim. Umarım bu, öğrencilerimizi iyi araştırma soruları oluşturmaya teşvik eder ve yeni bir başlangıç ​​yapmalarını sağlar.


Takvimi dengelemek

"Hangi bileşenlerin birinci yılda bitirilebileceği (veya ikinci yılda bitirileceği) konusunda bir anlaşmaya varmak için iş birliğine dayalı planlama üzerinde çalışmalıyız."

DP'nin ikinci yılında resmi olarak öğrencilerle anket yapmaya gerek kalmadan, "programın ilk yılında bazı ödevleri tamamlayacaklarını ve daha fazlasını bitirmek isteyeceklerini neredeyse oybirliğiyle" duymak için hızlıca bir soru cevap gerçekleştirmek yeterlidir.”


Programın birinci yılında bazı ödevleri tamamlamak ya da epey yol alınmış ödev taslaklarını bitirmek mümkün müdür? Bazı durumlarda, evet. Diğer durumlara öğretmenler değinecektir. (Bir koordinatör olarak onları dinledim ve kendilerine saygı duydum): Bazı iç (veya dış) değerlendirme çalışmaları için öğrencilerin, "dersin içeriğini veya konusunu daha fazla ele almaları gerekir" veya "bu bileşenleri tamamlamak için gereken becerileri ele alabilmeleri amacıyla programın sadece ikinci yılında geliştirdikleri bir olgunlukta olmaları icap eder."


Tamam anlaşıldı. "Hangi bileşenlerin birinci yılda bitirilebileceği (veya ikinci yılda bitirileceği) konusunda bir anlaşmaya varmak için iş birliğine dayalı planlama üzerinde çalışmalıyız." Bunu yapmak için ilk adım, okulunuz tarafından sunulan derslerin her birinin bileşenlerini görüntülemek ve - bir ekip olarak - hangilerinin birinci yıl, hangilerinin ikinci yıl için dikkate alınacağını belirlemektir.


Disiplinler arası çalışmak

"Tüm IB öğretmenleri dil öğretmenleri olduğundan, hepimiz öğrencilerin iletişim becerilerinden ve akademik dürüstlüğe bağlılığından sorumluyuz."

Diğer bir strateji, içeriğin zihin haritalama ile uyumlu hale gelmesinin yollarını bulmak için diğer eğitimcilerle iş birliği yapmaktır. Eğitimcilerle çalışmaya ek olarak, öğrencileriniz için de roller bulabilirsiniz, böylece kendileri öğrenme sorumluluğunu ele alabilirler. Gerçek ödev bileşeninin boş sayfasıyla yüzleşmeden önce, bir taslakta fikirleri çizme veya düzenleme yolları üzerinde öğrencilerinizle birlikte çalışın - bu strateji, birkaç IB sınavında karşılaşacağınız analiz benzeri cevaplarınız için de yararlıdır. Bu yeteneği geliştirirseniz öğrencilerin DP'de ilerlemelerine yardımcı olabilirsiniz, bu nedenle bu becerileri mümkün olduğunca erken surette geliştirdiğinizden emin olun. Günlük tutma da zaman kazandırır: Edebi eseri okurken yeterli edebi teknik ve kuramlarla metne yaklaşmak, ayrıca fikirleri ilişkilendirmek, alıntıları işaretlemek ve metindeki unsurların altını çizmek için renklerle kodlanmış bir yöntemi takip etmek. Öğrenciler konuya veya karaktere göre daha fazla çalışma yapabilir ve hatta okurken temel tema fikirlerini akılda tutmak için bir soru listesi geliştirebilirler. Bu fikirlerden bazılarını ilk okumada not eden öğrenciler bir edebiyat parçasının ikinci veya üçüncü okumasından kaçınabilirler.


Beceriler geliştiren ve zaman kazandıran bir başka disiplinler arası taktik; etkili alıntılama ve kaynakça gösterme konusunda okul genelinde ortak bir tutum sergilemektir. Öğretim süresinden de büyük ölçüde tasarruf sağladığı için, bunu okulun dil ve ölçme-değerlendirme politikalarına dahil etmelisiniz. Okul genelinde alıntı yapmanın ve atıfta bulunmanın tek bir yolu ile uğraşmak, öğretmenlerin bu becerileri geliştirmek için çalışmak yerine müfredat üzerinde zaman harcamalarına izin verecektir.


Tüm IB öğretmenleri dil öğretmeni olduğundan, hepimiz öğrencilerin iletişim becerilerinden ve akademik dürüstlüğe bağlılığından sorumluyuz. Genç yaşlardan itibaren başkalarının fikirlerinin nasıl kabul edileceğini öğrenmek, öğrencilerin DP'nin başlangıcında tüm dersler için kavraması gereken çok önemli bir beceridir.


İyi sorular sormak

“Araştırma sorularını birbirinin yerine geçebilir bileşenlere ayırarak alıştırma yapın ve öğrencilerinizden bir örüntü bulmalarını isteyin. Ortaya çıkan örüntüler, gelecekte araştırma soruları oluşturmalarına yardımcı olacaktır.”

İyi bir araştırma sorusu, tüm iç ve dış değerlendirme bileşenlerinin ve hatta bazı IB sınavlarının anahtarıdır. Bu nedenle, güçlü sorular oluşturmak için araçlar sağlamak, öğrencilerin bu beceriyi yaşamları boyunca geliştirmeleri için bir fırsat olabilir. Eş merkezli dairelerden oluşan bir grafik düzenleyici düşünün. Bu soruların bileşenlerini bu çemberlere ayırın. Burada bazı örneklere bakın:


· "Steve Jobs/ve Martin Luther King /hangi yollarla/ belirli okurlara /ilham vermeye çalışıyor?"

· "Farklı gazeteler, /İngiliz futbolundaki /ırkçı olayları /raporlama yöntemlerinde /nasıl /farklılık gösteriyor?"

· "Kanada ve İran'daki /multipl skleroz -MS- vakalarının /dağılımında /coğrafi faktörler /ne ölçüde /rol oynuyor?"


Bu bileşenleri birbirinin yerine kullanılabilir olarak düşünün. Araştırma sorularını değiştirilebilir bileşenlere ayırarak egzersiz yapın ve öğrencilerinizden bir örüntü bulmalarını isteyin. Ortaya çıkan örüntüler, gelecekte araştırma soruları oluşturmalarına yardımcı olacaktır.


DP koordinatörleri olarak, ekibimizin ve öğrencilerimizin hayatlarını kolaylaştırmaya çalışıyoruz. Bu becerilerin planlanmasında ve geliştirilmesinde bu uygulamaların değeri, her öğretmenin hayatını kolaylaştıracak ve DP öğrencilerine yaşam boyu öğretici nitelikte olacaktır.





TELİF HAKKI © 2020 EXAM ACADEMY TURKEY. TÜM HAKLARI SAKLIDIR. BU YAZIYI TÜMÜ OLMAK ŞARTIYLA, DEĞIŞTİRİLMEDEN, ÜCRETSİZ OLARAK, VE BU TELİF HAKKI UYARISI VE İNTERNET BAĞLANTISI (HTTPS://EXAMACADEMYTURKEY.COM) İLE BİRLİKTE KOPYALAMAYA VE DAĞITMAYA İZİN VERİLMİŞTİR.


COPYRIGHT © 2020 BY EXAM ACADEMY TURKEY. ALL RIGHTS RESERVED. PERMISSION IS GIVEN TO COPY AND DISTRIBUTE THIS MATERIAL, PROVIDED THE CONTENT IS COPIED IN ITS ENTIRETY AND UNALTERED, IS DISTRIBUTED FREELY, AND THIS COPYRIGHT NOTICE AND LINKS ARE INCLUDED. HTTPS://EXAMACADEMYTURKEY.COM

44 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


Yazı: Blog2_Post
bottom of page