top of page
Yazarın fotoğrafıExam Academy

IB Öğrencisi Olmanın Üniversite Kabul Sürecinde Avantajları Var mı, Varsa Bunlar Neler?


Sahip oldukları deneyim ve bakış açılarını IB topluluğu ile paylaşmaları için, dünyanın farklı yerlerindeki üniversiteye kabul ekipleriyle bağlantı kuruyoruz. Maryland Üniversitesi'nden Shannon Gundy, öğrencileri üniversiteye kabul ederken ne şekilde değerlendirdiklerini bizlerle paylaşıyor.


Gelin, Maryland Üniversitesi Lisans Öğrenci Kabul Bölümü Direktörü Shannon Gundy ile tanışalım. Shannon Gundy, ABD'deki Maryland Üniversitesi'nde (UMD) lisans öğrenci kabul bölümü direktörü olarak görev yapmakta. Gundy, öğrencileri Maryland Üniversitesi'ne kabul etme sürecinde değerlendirmeye aldıkları süreçte olup bitenleri paylaşmak için IBO’nun Washington D.C. ofisinde bizlerle beraberdi.


Shannon, standardize edilmiş test ve sınav notların akademik hazırlığın iyi göstergeleri olmasına rağmen, bir transkript veya not puanlandırmasında göremeyeceğiniz daha önemli beceriler olduğunu söylüyor. Örneğin, IB öğrencilerinde gördüğü ve onu heyecanlandıran özelliklerini şöyle dile getiriyor: fikirlerini dikkatli ve etkili bir şekilde karşı tarafa iletmek. Ayrıca, sınıf içinde ders ile ilgilenen ve sınıf dışında da aktif olan öğrencilerin Maryland Üniversitesi (UMD) için uygun kişiler olacağını da belirtiyor.


Öğrencileri üniversiteye kabul ederken hangi becerileri arıyorsunuz?


"Akıllı, hazırlıklı ve üniversite eğitiminin zorluklarını aşmaya hazır öğrenciler arıyoruz.”


Öğrencilerden Maryland Üniversitesi'ne beraberlerinde getirmelerini beklediğim becerileri düşündüğümde, sanırım öğrencilerin ve ailelerin beklediğinden biraz daha farklı bir bakış açısına sahibim. Bence insanların düşündüğü şu: olası en iyi notlara ve mümkün olan en yüksek SAT puanlarına sahip öğrenciler arıyoruz. Elbette, akademik açıdan hazırlanmış öğrenciler istiyoruz, ancak akademik hazırlık, notların ve sınav puanlarının çok daha ötesinde bir alanı kapsıyor.


Evet, akıllı, hazırlıklı ve üniversite eğitiminin zorluklarıyla başa çıkmaya hazır öğrenciler arıyoruz. Ancak, aktif ve çalışmalarıyla meşgul olacak öğrenciler de arıyoruz. Doğrusu, hakkıyla katılımda bulunacak öğrencileri istiyoruz.


Sınıf deneyiminin herkes için daha iyi bir hal alması için şunları gözlemliyoruz: Öğrenciler, çalışmalarıyla meşgul olduklarında ve zorlandıklarında öğretim üyelerine sorular sorar, kimi zaman da bazı fikirlere katılmayabilirler ve birbirleriyle her daim iletişim halinde olarak öğrenme ortamını zenginleştirirler. Bunun yanı sıra, sınıf dışında da aktif olan öğrenciler arıyoruz.


IB öğrencilerini üniversiteye girerken özel kılan nedir?


"IB öğrencilerinin düşüncelerini karşı tarafı gözeterek dikkatli bir şekilde aktarmaya ve aynı zamanda ustalıkla yazı yazmaya alışık olduğunu düşünüyorum."


Bir IB öğrencisini üniversite kabulü için değerlendirirken beni en çok heyecanlandıran şeylerden biri, kendisi hakkında söyleyeceklerini okumak.

Üniversiteye kabul sürecinin önemli bir parçası olarak gördüğümüz şeylerden biri, yaratıcı ve eleştirel düşünme yeteceği ve sonrasında geliştirilen iyi yazma becerisidir. Ne yazık ki, bunu başvuranlarda her zaman göremiyoruz. Tabi bu durum, her IB öğrencisinde de bu şekilde olmayabiliyor. Ancak, çoğunlukla, IB öğrencilerinin düşüncelerini karşı tarafı gözeterek dikkatli bir şekilde aktarmaya ve aynı zamanda ustalıkla yazı yazmaya alışık olduğunu düşünüyorum. Şu bir gerçek ki, öğrencilerin üzerine daha fazla düşündüğü ve zaman harcadığı ve en iyisini yapmak için çaba sarfettiği yazıları okumak çok daha keyifli.


Tahmin edebileceğiniz üzere şöyle bir beklentimiz var: mezun olan her dönemle birlikte, üniversitenin dört yıl öncesinde aramıza katılan öğrencilerle çok daha farklı bir hal alması. Bu yüzden, üniversitemizde akademik yeterlilik göstergeleri olan lise transkriptleri ve sınav sonuçları yoluyla anlaşılmayan yukarıda bahsetmiş olduğumuz becerilere sahip öğrencileri görmeyi bekliyoruz.


Maryland Üniversitesi'ndeki öğrenci kabul sürecinin kendine özgü yönü nedir?


Sanırım, öğrenci kabul sürecimiz, insanların tahmin ettiğinden biraz daha farklı. Büyük bir devlet kuruluşu olarak, her yıl 30.000'den fazla üniversite başvurusu alıyoruz. İnsanlar, her öğrenci için kişiselleştirilmiş bir inceleme yapabileceğimizin pek mümkün olmadığını düşünüyor. Bundan dolayı, insanlar, herkes için kullandığımız ortak bir değerlendirme ölçeği ve bir formül olduğunu zannediyorlar. Bunun sonucu olarak da, değerlendirme sürecimiz insanları hayli bir şaşırtmakta.


Kaynak: The IB Community Blog, 19 Mayıs, 2020.


Metehan İNCİ - Exam Academy Turkey



TELİF HAKKI © 2020 EXAM ACADEMY TURKEY. TÜM HAKLARI SAKLIDIR. BU YAZIYI TÜMÜ OLMAK ŞARTIYLA, DEĞIŞTİRİLMEDEN, ÜCRETSİZ OLARAK, VE BU TELİF HAKKI UYARISI VE İNTERNET BAĞLANTISI (HTTPS://EXAMACADEMYTURKEY.COM) İLE BİRLİKTE KOPYALAMAYA VE DAĞITMAYA İZİN VERİLMİŞTİR.


COPYRIGHT © 2020 BY EXAM ACADEMY TURKEY. ALL RIGHTS RESERVED. PERMISSION IS GIVEN TO COPY AND DISTRIBUTE THIS MATERIAL, PROVIDED THE CONTENT IS COPIED IN ITS ENTIRETY AND UNALTERED, IS DISTRIBUTED FREELY, AND THIS COPYRIGHT NOTICE AND LINKS ARE INCLUDED. HTTPS://EXAMACADEMYTURKEY.COM


41 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


Yazı: Blog2_Post
bottom of page