top of page
Yazarın fotoğrafıExam Academy

IB Tahmini Not (Predicted Grade -PG) Nedir? Nasıl Belirlenir?


Herkese merhaba. Bu yazıda sizlere IB tahmini notlarla ilgili genel bilgiler vereceğiz. IB söz konusu olduğunda, her bir konu kendi içerisinde fazlaca ayrıntı barındırmakta. Bu yazıdaki her sorunun cevabı da bir çok alt bilgi içermekte. Bu yazıdaki sorulara cevaplar da sıklıkla genel bilgiyi içermekte . Evet, soru ve cevaplara geçelim.


Soru

Tahmini Not (Predicted Grade-PG) nedir?


Cevap

Tahmini not, ders öğretmeninin, öğrencinin çalışmasının kanıtları baz alınarak ve öğretmenin IB standartları bilgisine dayalı olarak, öğrenciye vermiş olduğu derste elde etmesi beklenen notudur. Tahmini notlar, bilgi kuramı (TOK) ve bitirme tezi (EE) için de gereklidir. Her tahmini notun, notu olduğundan az veya fazla tahmin etmeden, olabildiğince doğru yapılması önemlidir.

IB'nin, tahmini notların öğrencilerle paylaşıp paylaşmayacağına dair bir politikası yoktur; bu okulun takdirine bırakılmıştır.


Soru

İç değerlendirme notları ve tahmini notları göndermek için son teslim tarihi nedir?


Cevap

Tahmini notları ve iç değerlendirme notlarını göndermek için en son teslim tarihi şu şekildedir:

20 Nisan (Mayıs dönemi için)

20 Ekim (Kasım dönemi için).


Soru

IB dersleri için tahmini notlar belirlenirken kullanılan skala nedir?


Cevap

Notları tahmin eden öğretmenler, diğer sınav oturumlarında olduğu gibi aşağıdaki ölçekleri kullanmaktadırlar.

Notlar, dersin öğrencisine 1'den 7'ye kadar belirlenen bir ölçek doğrultusunda verilir ve 7 en yüksek nottur.

Bilgi Kuramı (TOK ) ve Bitirme Tezi (EE) için, notlar A'dan E'ye kadar olan bir ölçekte olup, A en yüksek nottur.


Soru

Tüm IB okulları tahmini not girmeli midir?


Cevap

Evet, tüm okullar tahmini notları girmelidir.


Soru

Çocuğum tahmin edilen notu alamadı. Neden?


Cevap

Tahmini not, yalnızca öğrencinin göstereceği performansın bir tahminidir, yani bir garanti değildir.

Çocuğunuzun sınavdaki performansını görmenin tek yolu, tamamlamış olduğu sınav kağıdının bir kopyasını almaktır ve bunlar sadece okul koordinatörü tarafından talep edilebilir.

Sınav soruları, dersi veren IB öğretmeni tarafından değil, IB sınav denetmenleri (IB examiners) tarafından değerlendirilir. IB okulundaki çalışanlar, tamamlanmış sınav kağıtlarına ulaşamazlar. Bunlar, puanlama için dünyanın çeşitli yerlerinde bulunan sınav denetmenlerine ulaştırılır. Öğrencinin final notuna ulaşmak için, okulunuzdaki koordinatörünüzle görüşerek öğrencinin tamamlamış olduğu sınav kağıdının bir kopyasını görmek istediğinize dair talepte bulunabilirsiniz.


Soru

Çocuğum sınavdan aldığı notun beklediğinden daha düşük olduğunu düşünüyor. Bu konuda ne yapabiliriz?


Cevap

Sonuçların ardından inceleme (Enquiry upon Results - EuR) talebinde bulunabilirsiniz. Bu talebi, koordinatör aracılığıyla sınav sonuçları açıklandıktan iki ay sonra gerçekleştirebilirsiniz. Bu itiraz prosedürünün belirli aşamaları ve farklı sonuçları bulunmakta. Koordinatörünüzden ya da ayrıntılar konusunda bilgili ve deneyimli bir danışmandan yardım alabilirsiniz. Sınav sonucu sonrası itiraz incelemesi için öğrencinin her kategori (aşama) için belirli bir ücret ödemesi gerekmektedir. Sonuca bağlı olarak sadece ilk aşamanın ardından bazı durumlarda ücret geri ödenmektedir.


Metehan İNCİ - Exam Academy Co-founder



TELİF HAKKI © 2020 EXAM ACADEMY TURKEY. TÜM HAKLARI SAKLIDIR. BU YAZIYI TÜMÜ OLMAK ŞARTIYLA, DEĞIŞTİRİLMEDEN, ÜCRETSİZ OLARAK, VE BU TELİF HAKKI UYARISI VE İNTERNET BAĞLANTISI (HTTPS://EXAMACADEMYTURKEY.COM) İLE BİRLİKTE KOPYALAMAYA VE DAĞITMAYA İZİN VERİLMİŞTİR.


COPYRIGHT © 2020 BY EXAM ACADEMY TURKEY. ALL RIGHTS RESERVED. PERMISSION IS GIVEN TO COPY AND DISTRIBUTE THIS MATERIAL, PROVIDED THE CONTENT IS COPIED IN ITS ENTIRETY AND UNALTERED, IS DISTRIBUTED FREELY, AND THIS COPYRIGHT NOTICE AND LINKS ARE INCLUDED. HTTPS://EXAMACADEMYTURKEY.COM

339 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


Yazı: Blog2_Post
bottom of page