top of page
Yazarın fotoğrafıExam Academy

IB Sınavlarında Nasıl Başarılı Olabilirim? Var Mı Bu İşin Kestirme Bir Yolu? (Bölüm 1)

Güncelleme tarihi: 12 Eyl 2020



Evet, bu yazıda sizlerle “IB sınavlarında nasıl başarılı olabilirim?” konusunu etraflıca inceleyeceğiz. Tahmin edeceğiniz üzere, bu işin kestime ve kısa bir yolu


yok. Yol, uzun ve emek istiyor. İlk durağımız, IB programına bakış açınız olacak.


Şunu hatırlayalım, IB programı, araştırmayı, bir konuda derinleşmeyi, sorgulamayı seven ve daha bir çok farklı becerilere sahip olan ya da bunları geliştirmeye fazlaca gönüllü öğrenciler için hazırlanmış bir müfredat.


Bu noktada, seçiminizi doğru ve akıllıca verin. Eğer ki, sonrasında programın yoğun ve zorlayıcı olduğundan şikayet ederek zamanınızı ve enerjinizi kaybetmeyi istemiyorsanız.

Evet, haklı olabilirsiniz, hayatınızın en güzel yıllarını yaşıyor olabilirsiniz, 16-19 yaşları. Keşfedilecek, eğlence ve keyifle yaşanacak o kadar çok şey var ki. Bu doğru, ancak elinizdeki bu yaşam, sadece bu üç yılı kapsamıyor. Bu yıllarda eğitiminiz anlamında atacağınız oldukça güçlü temeller sonrasında hayallerinize ve istediğiniz bir yaşama ulaşmanız mümkün olabilir. İşte, bu kestirme bir yol olabilir. Bakış açınızı değiştirmeniz, yaşamınıza bambaşka bir yenilik ve genişlik getirebilir.


Ama benim girmek istediğim yol (çalışmak istediğim okul müfredatı) bu değilmiş, de diyebilirsiniz. Bunun da bir sakıncası yok. Bu aldığınız eğitimin bir işe yaramadığı anlamına gelmez. Vizyon ve misyon sahibi bir insan olma yolunda ilerliyorsanız, kararlarınızda net ve tutarlı olun, böylece yaşam size sonrasında bir çok farklı yol sunacaktır.


Sağlam ve kararlı bir bakış açısı, yenilikçi ve denemeyi seven bir yapıya sahip olma becerisini edinirseniz, yaşam boyu öğrendiğiniz her şeyden keyif alır ve bu öğrendiklerinizi kendi yaşamınıza aktarabilir ve de başkalarını da buna dahil edebilirsiniz.


Konumuza dönecek olursak, IB programını sadece daha iyi bir üniversiteye girmek için tamamlamak zorunda olduğunuzu mu düşünüyorsunuz? O halde bu şu anlama geliyor olabilir, bu iki yıl boyunca gireceğiniz sınavlar ve tamamlayacağınız diğer değerlendirme çalışmaları sizin için bir yük olacak.


Öte yandan, IB eğitimi sürecinizi şöyle de görebilirsiniz:

  • Ben bu süreçte bir çok açıdan donanımlı biri olmak için neler yapabilirim?

  • Hem üniversite eğitimime hem de hayata hazırlanmak için bu süreçten nasıl faydalanabilirim?

  • Bu eğitim dönemimde deneyimli ve bilgili insanların desteğini alarak geleceğimi nasıl daha sağlam bir şekilde kurabilirim?

  • IB eğitim sürecimi kısa vadede zorlandığım ancak uzun vadede istediğim bir eğitimi almak ve hayata sahip olmak için başarı elde ettiğim bir dönem olarak görmeyi deneyebilir miyim?


IB öncesi ve program boyunca nelerin yapılması gerektiği konusunda araştırın ve bilgi sahibi olun. Gerekirse uzman kişilerin bilgi ve deneyiminden faydalanarak zaman kazanın.



TELİF HAKKI © 2020 EXAM ACADEMY TURKEY. TÜM HAKLARI SAKLIDIR. BU YAZIYI TÜMÜ OLMAK ŞARTIYLA, DEĞIŞTİRİLMEDEN, ÜCRETSİZ OLARAK, VE BU TELİF HAKKI UYARISI VE İNTERNET BAĞLANTISI (HTTPS://EXAMACADEMYTURKEY.COM) İLE BİRLİKTE KOPYALAMAYA VE DAĞITMAYA İZİN VERİLMİŞTİR.

COPYRIGHT © 2020 BY EXAM ACADEMY TURKEY. ALL RIGHTS RESERVED. PERMISSION IS GIVEN TO COPY AND DISTRIBUTE THIS MATERIAL, PROVIDED THE CONTENT IS COPIED IN ITS ENTIRETY AND UNALTERED, IS DISTRIBUTED FREELY, AND THIS COPYRIGHT NOTICE AND LINKS ARE INCLUDED. HTTPS://EXAMACADEMYTURKEY.COM

55 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


Yazı: Blog2_Post
bottom of page