top of page
Yazarın fotoğrafıExam Academy

IB Sınavlarında Nasıl Başarılı Olabilirim? (Bölüm 2)

Güncelleme tarihi: 12 Eyl 2020


IB sınavlarında nasıl bir yol izleyebilirsiniz, gelin beraber bakalım.


1. Sınav Denetmenlerinin Beklentilerini Öğrenin.

Sınavlarınızı değerlendiren denetmenlerin (examiner) soru tiplerine göre içerik yapısı, dil kullanımı, detayların kullanımı ve uzunluğu gibi unsurları ne şekilde ele aldığı konusunda bilgi sahibi olun. Daha evvel çıkmış sınav sorularının sınav denetmenlerince değerlendirildiği (examiner comments) örnekleri inceleyin. Farklı not baremlerinde yüksek, orta ve düşük puan alan kağıtlardaki cevapların güçlü ve zayıf yönlerini gözlemleyin. Sınav denetmenlerinin hangi kriterler doğrultusunda bu cevapları değerlendirdiğini ayrıntılı bir şekilde inceleyin.


2. IB ve Okulunuz Tarafından Belirlenen Sınav Takvimi ve Ödev Teslim Tarihleri Hakkında Bilgi Sahibi Olun.

Farklı derslerden olan ödevlerinizin teslim tarihlerinin çakışmaması için mutlaka bir takvim kullanmanız gerekiyor. Kimi durumda, ders eğitmenlerinizden bu durumun bu durumun yaşanmaması için yardımcı olmalarını isteyebilirsiniz. (Not. Benim daha evvel çalıştığım okulda, IB ödev teslim tarihlerinin aynı günlere denk gelmemesi için sınıf defterinde derslerin ödev teslim tarihlerini not aldığımız bir çizelge kullanıyorduk, böylece öğrencilerin ödev teslimi konusunda zorluk yaşamalarının önüne geçebiliyorduk)


3. Bol Pratik Yapın.

Şunu hep hatırlayın, geçmiş sınav soruları sizin dostunuz. Bu sınavları önceden çözerek sınavda sorulan soru tipleri, hangi tür makalelerin kullanıldığı gibi konulara alışık olursanız, işiniz kolaylaşacaktır. Anlamadığınız soruları, okulunuzdaki ders eğitmeninizle ya da size destek olabilecek başkaca uzman bir eğitmen ile çalışabilirsiniz. IB özel ders seçiminizde, eğitmenin deneyim süresi, değerlendirme konusundaki yetkinliği, müfredata hakim olması, sınav denetmenliği gibi konularda bilgi edinin. Bu konuda, isterseniz, size yardımcı olabiliriz.


4. Komut Terimlerini Öğrenin.

Her ders kılavuzunun ekler kısmında komut terimlerini (Command Terms) bulabilirsiniz. Bu bölüm, kılavuzun son kısmında kaynakçadan önce yer alır. Bu terimlerin ne anlama geldiğini ve nasıl kullanıldığını öğrenin. Bunlar, hem sınav sorularında karşınıza çıkar hem de sınavlarda ve diğer çalışmalarınızda da sizin bu terimleri kullanıyor olmanız beklenir.


5. Alacağınız IB Dersinin Hangi Konuları Kapsadığına Dair Bilgi Sahibi Olun.

Dersin kılavuzu (subject guide) sizin için oldukça önemli bir kaynak. IB organizasyonu (IBO), öğrenciyi ders kılavuzunda yer almayan bir konudan dolayı sorumlu tutmaz. Kılavuzda yer alan ders müfredatı, sizin, hangi konuları, hangi sırayla, ve ne kadar süreliğine çalışacağınızı net bir şekilde göstermektedir.

Ancak bazı derslerde, örneğin Bilgi Kuramı (TOK), ders içeriği fazla olduğundan ders eğitmeni anlatacaklarının sınırını kendisi belirleyebilir ve eğitmenin müfredata dahil edemediği bazı konuları sizin kendi başınıza çalışmanız gerekebilir.



TELİF HAKKI © 2020 EXAM ACADEMY TURKEY. TÜM HAKLARI SAKLIDIR. BU YAZIYI TÜMÜ OLMAK ŞARTIYLA, DEĞIŞTİRİLMEDEN, ÜCRETSİZ OLARAK, VE BU TELİF HAKKI UYARISI VE İNTERNET BAĞLANTISI (HTTPS://EXAMACADEMYTURKEY.COM) İLE BİRLİKTE KOPYALAMAYA VE DAĞITMAYA İZİN VERİLMİŞTİR.

COPYRIGHT © 2020 BY EXAM ACADEMY TURKEY. ALL RIGHTS RESERVED. PERMISSION IS GIVEN TO COPY AND DISTRIBUTE THIS MATERIAL, PROVIDED THE CONTENT IS COPIED IN ITS ENTIRETY AND UNALTERED, IS DISTRIBUTED FREELY, AND THIS COPYRIGHT NOTICE AND LINKS ARE INCLUDED. HTTPS://EXAMACADEMYTURKEY.COM

86 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Komentáře


Yazı: Blog2_Post
bottom of page