top of page
Yazarın fotoğrafıExam Academy

IB Programını Bitirirsem Yurtdışında İyi Bir Üniversiteye Girebilme Şansım Var mı?

IB Programının Üniversite Yaşamıma Katkısı Var mı?

McGill üniversitesi kabul sorumlusu Kim Bartlett’ın IB Programı ile ilgili düşüncelerine bir kulak verelim isterseniz. McGill IB uzmanı Karen J’bari, Bartlett ile yaptığı karşılıklı soru cevap şeklindeki röportajında IB programı ile ilgili sorulara cevap veriyor.


Üniversite kabul ofisinde çalışmaya başladığında seni IB’ye çeken ilk şey ne oldu ve IB’ye karşı ilgini sürdürmeni ne sağladı?


Karen: Başından beri IB müfredatının çok yönlü olmasını takdir ettim, programın gençler için yüksek beklentileri olması da bence güzel bir şey; Bence bu, öğrencileri başarılı olmaya teşvik ediyor.


IB öğrencileri zorlayıcı bir ders yüküne sahipler bundan dolayı çok çalışmaya ihtiyaçları var; matematik ve fen bilimlerin yanı sıra dil ve sosyal bilimler konularında uzmanlaşmaları ve aynı zamanda toplum hizmeti çalışmaları tamamlamaları gerekmekte.

IB'de kestirme yol diye bir şey yoktur. Bu programın, ilerlemeyi seven ve evrensel bir bakış açısı ve deneyime sahip insanların yeterlilik belgesi şeklinde olmasını her zaman sevmişimdir. Pedagojik özelliklerin ötesinde, bence aynı zamanda pratik yönleri de var. Seçici bir Kanada üniversitesinde yoğun bir üniversite kabul sorumlusu olarak, her yıl binlerce akademik belgeyi yorumlamam, değerlendirmem ve bunun sonucunda karar vermem gerekiyor.

IB'nin takdir ettiğim özelliklerinden biri, tahmini ve son notları (predicted and final grades) ile kolayca tanınabilen bir ortak program yapısı olmasıdır. IB'nin dış değerlendirme sınav süreci yüksek not verme durumunu aza indirmiş, ayrıca kopya vakaları nadiren görülüyor. Son notlara (final grades) çevrimiçi/online olarak erişilebiliyor ve bu, 2021'den itibaren elektronik olarak kredi transferlerine başlamamıza izin verdi. Bu harika ve fazlaca zaman kazandıran bir imkan!


IB dersleri değiştirildiğinde veya yeni dersler oluşturulduğunda, IB ofisi üniversiteleri önceden uyarma konusunda iyidir ve aynı zamanda ofis çalışanları sorulara anında yanıt verir.

Ardından, bizler de-uygun matematik veya fen departmanı olarak- bu yeni veya değiştirilmiş müfredatı değerlendirmek üzere takibe başlarız. Elbette bu, biraz zaman alabilen bir süreçtir. Kafa karışıklığı yaşanan durumlar olsa da, tüm paydaşların (IB, liseler, yüksek öğretim kurumları) iletişim halinde olması oldukça önemlidir.

Bir lise öğrencisini IB diploma programına kaydolması konusunda ikna eder miydin? Ve de programın hangi avantajlarından bahsederdin?


Karen: Bu bana göre şaşırtmacalı bir soru! Şöyle ki, bir eğitim sistemi için diğerlerinden daha iyi olduğunu söylemek benim için etik olmaz. Bunu yapmıyoruz, yapmak da istemiyoruz. Üniversitemizde çeşitli sistemlerden gelen seçkin öğrencileri ağırlıyoruz ve özellikle bir eğitim sistemin tarafını tutmuyoruz.

Bununla birlikte, öğrenci zaten IB programındaysa ve tüm bu zor çalışmanın bir şekilde karşılığını alıp almayacağını soracak olursa, şu avantajları olduğunu söyleyebilirim:

  • IB programı, sıkı çalışmayı ve zaman yönetimini öğretir, bunlar, üniversitede hayatta kalma becerilerinin en önemli iki tanesidir;

  • IB programı, açık fikirliliği ve entelektüel merakı geliştirir; bu özellik de, rekabetçi McGill eğitim ortamında,, öğrenme, problem çözme ve hayati sosyal bağlantılar kurma yeteneğinizi geliştirir;

  • McGill'de, final notları güçlü olan IB diploması öğrencileri, bir tam yıla kadar kredi transferi ve ders muafiyeti hakkı kazanırlar (tam bir zaman ve para tasarrufu!)

IB programı sağlayan liselerdeki okul danışmanlarıyla çalışma şekliniz nasıl, yakın bir iletişim halinde misiniz?


Karen: 15 yılı aşkın süredir, çoğu IB okulu olan Avrupa, ABD ve Kanada'daki liseleri ziyaret ediyorum. Haliyle, potansiyel öğrencilerle doğrudan temas kurmayı önemsiyorum, ancak benim için aynı zamanda eşit derecede değerli olan, dünyanın dört bir yanındaki okul danışmanlarıyla da kurduğum bağlantılar.


En iyilerini gözlemleme fırsatım oldu ve bu kişilerin üniversiteler hakkındaki bilgilerinden, öğrencilere üniversite konusunda "uygun" olan üniversiteyle eşleştirme konusundaki duyarlılıklarından ve öğrencilerle iletişim kurma yeteneklerinden oldukça etkilendim. Bu işi oldukça iyi yapıyorlar.


Tecrübelerime göre, IB okulları da dahil olmak üzere danışmanlar, meslektaşlar arasında birbiriyle iletişim kurma ve kolektif bir şekilde çalışma konusunda çok güçlü ve çok yönlüler.


Elbette, bu yetenek aynı zamanda IB programının değerlerinde de yatmaktadır! Bu meslektaşlar arasındaki ortak dayanışma, işimi yüksek bir standartta gerçekleştirebilmem için çok önemlidir, yani bu çift taraflı bir durum. Örneğin, bir öğrenciyle ilgili bir sorum varsa, dünyanın başka bir yerindeki veya ülkedeki meslektaşlarıma hızlı, resmi olmayan bir e-posta gönderebilmem harika bir şey.


Şu anda Uluslararası Bakalorya ile çalışan Bob Poole, daha önce IB ile çalışmaya başladığım ilk günlerde bende güçlü ve olumlu bir izlenim bırakan IB koordinatörlerinden biriydi. IB öğrencilerinin başvurularını incelemeye başladığımda, Vancouver B.C.'de bir IB okulunda çalışıyordu. Bob’un IB'ye olan inancının, kolayca başkalarına geçtiğini görebiliyordum ve de onun bu konudaki engin bilgisinden çok şey kazandım.


Karen J’bari, Kanada, Montreal’deki McGill Üniversitesi’nde Kıdemli Üniversite Kabul Sorumlusudur. Kim Bartlett, Kanada, Montreal'deki McGill Üniversitesi'nin Üniversite Kabul Direktörüdür (lisans ve yüksek lisans). Kolej ve Üniversite Tanınırlık Komitesi'nin (CURC) hali hazırda üyesidir.


Kaynak: https://blogs.ibo.org/blog/2020/01/10/the-admissions-officer-and-the-ib/



TELİF HAKKI © 2020 EXAM ACADEMY TURKEY. TÜM HAKLARI SAKLIDIR. BU YAZIYI TÜMÜ OLMAK ŞARTIYLA, DEĞIŞTİRİLMEDEN, ÜCRETSİZ OLARAK, VE BU TELİF HAKKI UYARISI VE İNTERNET BAĞLANTISI (HTTPS://EXAMACADEMYTURKEY.COM) İLE BİRLİKTE KOPYALAMAYA VE DAĞITMAYA İZİN VERİLMİŞTİR.


COPYRIGHT © 2020 BY EXAM ACADEMY TURKEY. ALL RIGHTS RESERVED. PERMISSION IS GIVEN TO COPY AND DISTRIBUTE THIS MATERIAL, PROVIDED THE CONTENT IS COPIED IN ITS ENTIRETY AND UNALTERED, IS DISTRIBUTED FREELY, AND THIS COPYRIGHT NOTICE AND LINKS ARE INCLUDED. HTTPS://EXAMACADEMYTURKEY.COM


95 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


Yazı: Blog2_Post
bottom of page