top of page
Yazarın fotoğrafıExam Academy

IB DİPLOMA PROGRAMI DERS SEÇME REHBERİ

Sevgili IBDP Öğrencileri, kıymetli talebe adayları, bu yazımızda sizlere IBDP ders seçimindeki bazı incelikleri sunmak istiyoruz. IB derslerinizi seçmeden önce lütfen bu yönergeleri dikkatlice okuyun.





Altı ders grubunun her birinden bir tane olmak üzere toplam 6 ders seçin. 3 yüksek seviye (HL) dersi ve 3 standart seviye (SL) dersi seçin. İstisnai durumlarda, öğrenciler yüksek düzeyde dört ve standart düzeyde iki ders seçebilirler. Bunu yapmayı düşünüyorsanız, başvurunuzdan önce okulunuz IBDP Koordinatörü ile ve sonrasında bizimle irtibata geçin.


DERSLERE DAİR BİLGİLER


Grup 1: Hakim Olunan Dil

Grup 1'deki öğrenciler konuşup yazabildikleri en iyi dili seçerler. Öğrencilerin çoğu için bu, çocukken öğrendikleri dil anlamına gelir. Türkiye’deki çoğu okul ana dil kısmında Türkçe A: Edebiyat dersini vermekte, kimisi ise İngilizce A: Edebiyat dersini de sunmaktadır.


Hakim olduğunuz dil ne Türkçe ne de İngilizce ise, en iyi dilinizi Kendi Kendine Öğretilen (ST) Dil A dersi olarak belirleyebilirsiniz. İki dilli iseniz, A dili düzeyinde iki dil öğrenmeyi seçebilirsiniz.


Grup 2: Ek Dil Grubu

Grup 2 dilleri, ikinci dil edinim kurslarıdır. Bir Dil B'yi daha yüksek düzeyde incelemek için, yaklaşık dört yıllık geçmiş deneyime ihtiyacınız var.


Bir Dil B'yi standart düzeyde incelemek için yaklaşık iki yıllık geçmiş deneyime ihtiyacınız var.


İspanyolca ab initio, İspanyolcaya yeni başlayanlara yönelik bir kurstur.


Türkiye’deki IBDP okullarında en yaygın dil seçenekleri şunlardır: İngilizce B HL, İspanyolca AB initio, Fransızca AB initio, Fransızca B, Almanca B. IB öğrencilerinin, doğru seviyeye yerleştirildiklerinden emin olmak için okul yılının başında o derse yönelik olarak test edilmesi önem taşımaktadır.


Grup 3: Sosyal Bilimler

Beşeri Bilimler veya Sosyal Bilimler dahilinde okumak istiyorsanız, Türkiye’deki en popüler ders Türkçe verilen TITC (20. Yüzyılda Türkiye) dersidir. Bu ders Tarih, Coğrafya ve Sosyoloji alanlarının birleşiminde, nitelikli bir yapıdadır.


Grup 3 dersleri arasında Ekonomi de tercih edilenlerin başında gelir. Ayrıca Türkiye’de psikoloji, ITGS, İşletme gibi dersleri sunan okullar bulunmaktadır. Bu derslerin seçiminde kariyer tercihlerinizin önemli bir rol oynadığını unutmayınız. Örneğin bazı yurt dışı üniversiteleri TITC dersini kabul etmemektedir.


Grup 4: Fen Bilimleri

Kimya SL, Biyoloji SL, Fizik SL: IB Diploma Programında çalışmak istediğiniz bilim dersi hakkında önceden bilgi sahibi olmak açık bir avantajdır.


ESS (Çevresel Sistemler ve Toplumlar) SL dersi hakkında ise önceden bilgi sahibi olmanıza gerek yoktur ancak Biyoloji ile ilgili önceden bilgi sahibi olmanız yararlı olacaktır.


Kimya HL, Biyoloji HL, Fizik HL: Bu dersleri yüksek düzeyde seçerken bir önceki okulunuzda/sınıfta bu konuda en iyi notlardan birini almış olmanız size katkı sunar.


Üniversitede fen eğitimi almak istiyorsanız, IB Diploma programında iki bilim dalı seçmeniz gerekecektir. Şu kombinasyonları seçmeniz daha mantıklıdır: Kimya/Biyoloji veya Kimya/Fizik


Grup 5: Matematik AA-AI

Matematik AA-AI HL : Matematik AA-AI HL'nin son derece zor bir ders olduğu IB içinde yaygın bir kanıdır. IB Diploma Programında Matematik AA-AI HL yapmak için önceki eğitiminizde yüksek bir not almalısınız. Okula gelen tüm IB öğrencilerinin, doğru seviyeye yerleştirildiklerinden emin olmak için okul yılının başında matematik dersinden test edilmeleri doğru bir yaklaşım olacaktır.


Grup 6: Seçenekler

Grup 6'da Türkiye’de genellikle Görsel Sanatlar ve Film dersi tercihleri sunulmaktadır.


Öğrenciler isterse bunlardan birini seçebilir veya şunları yeğleyebilir: Üçüncü bir dil; ikinci bir sosyal bilim; ikinci bir fen. Ders seçimlerinizle ilgili herhangi bir sorunuz varsa, lütfen öncelikle okul IBDP Koordinatörünüzle ve sonrasında bizimle iletişime geçin.




OLUŞTURAN: Önder ŞİT

TELİF HAKKI © 2020 EXAM ACADEMY TURKEY. TÜM HAKLARI SAKLIDIR. BU YAZIYI TÜMÜ OLMAK ŞARTIYLA, DEĞIŞTİRİLMEDEN, ÜCRETSİZ OLARAK, VE BU TELİF HAKKI UYARISI VE İNTERNET BAĞLANTISI (HTTPS://EXAMACADEMYTURKEY.COM) İLE BİRLİKTE KOPYALAMAYA VE DAĞITMAYA İZİN VERİLMİŞTİR.


COPYRIGHT © 2020 BY EXAM ACADEMY TURKEY. ALL RIGHTS RESERVED. PERMISSION IS GIVEN TO COPY AND DISTRIBUTE THIS MATERIAL, PROVIDED THE CONTENT IS COPIED IN ITS ENTIRETY AND UNALTERED, IS DISTRIBUTED FREELY, AND THIS COPYRIGHT NOTICE AND LINKS ARE INCLUDED. HTTPS://EXAMACADEMYTURKEY.COM


656 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Commentaires


Yazı: Blog2_Post
bottom of page