top of page
Yazarın fotoğrafıExam Academy

IB Diploma Programının Avantajları Nelerdir? IB’yi Seçerken Nelere Dikkat Etmeliyim? (1. Bölüm)

Güncelleme tarihi: 13 Eyl 2020


Bu yazıda sizlerle IB programını seçmeniz konusunda fikirlerimizi paylaşmak istiyoruz.


Şöyle düşünüyor olabilirsiniz…MEB müfredatı yoluyla sıkı bir şekilde çalışırsam Türkiye’de iyi bir üniversitede de eğitim görmem mümkün, ayrıca Türkiye’de eğitimi oldukça iyi olan özel üniversiteler de var, bir de belki sonra yüksek lisans ya da doktora için yurtdışında okurum…


Bu düşüncelerinizin hiç biri doğru olmayan bilgiler içermiyor. Ancak, şunu görmeye ihtiyacınız olabilir. Seçimler söz konusu olduğunda tümüyle doğru ya da yanlış seçim diye bir şey yoktur. Avantajları ve dezavantajları olan seçimler vardır. Herhangi bir seçimin sadece tümüyle doğru ya da yanlış diye tanımlanması sizi yanıltabilir.


Peki, IB programından bahsedecek olursak, bu programın bana katkıları neler, aynı zamanda dezavantajları nelerdir? Bu süreçte nelerden feragat etmem gerekecek?


IBDP Programının Katkıları

Aslında, aşağıda belirtmiş olduğumuz IBDP programının size katkıları listesi daha da uzayabilir. Biz, şimdilik sizlere bir kaç önemli olan kazanımlardan bahsedelim. Bir başka yazıda diğerlerini de inceleriz.


  • Eleştirel Düşünebilme Becerisini Kazanma

  • Araştırma Yöntemleri Becerisi Kazanma

  • Zaman Yönetimi Becerisi Kazanma

  • Uluslararası Geçerliliği Olan Bir Diploma Sahibi Olma


Eleştirel Düşünebilme Becerisini Kazanma

Programda yer alan derslerde sizin eleştirel düşünme becerinizi geliştirebilmeniz konusuna önemli oranda yer verilmiştir. Şimdi, bu giderek popüler hale gelen ve de eğitim alanında klişe bir kalıba dönüşen eleştirel düşünebilmek ne anlama geliyor, ve neden bu kadar önemli?


Bu beceriye sahip olmanız demek, sadece “ne?” sorusunu değil, “neden?” ve “nasıl?” sorularına da cevap arayabildiğiniz anlamına gelir. Bir diğeri, “bunu nasıl biliyorsun?” sorusuyla bilginin kaynağını ve bunun güvenilirliliğini sorgulayan biri olduğunuzu gösterir (bu konuyla ilgili ayrıntılı yazıya yakında bu bağlantıdan ulaşabilirsiniz).


Araştırma Yöntemleri Becerisi Kazanma

Üniversite öncesi IB programı ile elde edeceğiniz araştırma yöntemleri becerisi, sizi diğer öğrencilere kıyasla bir adım öne  çıkaracaktır.

 

Örneğin, IB programında yer alan ve iki yıl süren bitirme tezinizi (extended essay) yazma sürecinde öğreneceğiniz kaynak kullanma, kaynakların doğruluğunu test etme, araştırma konusu üretme gibi beceriler, üniversite eğitiminizde fazlasıyla işinize yarayacaktır.


Ayrıca, bu süreçte, araştırma yöntemlerinizdeki güçlü ve zayıf yönlerinizine dair farkındalığınız, size hem zaman kazandıracak hem de araştırma metodlarınızı daha etkin ve verimli kullanmanızı sağlayacak (bu konuyla ilgili ayrıntılı yazıya yakında  bu bağlantıdan ulaşabilirsiniz).


Zaman Yönetimi Becerisi Kazanma

Zaman yönetimi, maalesef, günümüz insanı olarak her birimizin kimi zaman doğru bir şeklide ele alamadığı bir konu. Bu bahsettiğimiz konu, erteleme, yoğunlaşamama ve tuzaklar gibi bir çok boyuta sahip.


Bu beceriyi doğru bir şekilde ele alabilmeniz ve üniversite öncesi eğitim sürecinde kazanmanız sizin üniversite ve iş yaşamınızdaki başarınızı daha kolay hale getirecektir.


IB programının yoğunluğu, ve aynı zamanda titiz değerlendirme süreci (yazılı sınavların zamanlaması, süreç değerlendirmesi altında yapmış olduğunuz uzun ölçekli çalışmalar (proje, sunum, sözlü yorum)) sizi zamanınızı en etkin ve verimli bir şekilde yönetmenize teşvik edecektir.


Doğru karar verebilme, planlı ve sistemli olma, hayır diyebilme ve öncelikleri belirleyebilme gibi yaşam boyu ihtiyacınız olan beceriler konusunda sizi teşvik eder.

Uluslararası Geçerliliği Olan Bir Diploma Sahibi Olma

Alacağınız diploma uluslararası bir diploma ve de diploma notunuzun yüksek olması durumunda (bu kısma dikkat çekiyoruz, diploma notunuz önemli bir ayrıntı) yurtdışında kaliteli eğitim veren üniversitelerden kabul görmek mümkün olacaktır.


Ayrıca, IB programı dahilinde alacağınız bazı ileri düzey dersler, gideceğiniz üniversitenin ilk yılında alacağınız giriş düzeyindeki bazı üniversite birinci yıl derslerinden muaf olmak gibi bir avantaj da sağlayabilir. Bu da size zaman tasarrufu sağlar.


Şunu bilmenizde fayda var, IB müfredatı eğitimi aldığınızda bahsedilen avantajları elde etmeniz için büyük bir çaba sarfetmeniz gerekiyor. Yani, IB programını seçmeden önce dikkate almanız gereken başkaca yönleri de bulunmakta. Bunu bir sonraki blog yazımızda ele alacağız.




TELİF HAKKI © 2020 EXAM ACADEMY TURKEY. TÜM HAKLARI SAKLIDIR. BU YAZIYI TÜMÜ OLMAK ŞARTIYLA, DEĞIŞTİRİLMEDEN, ÜCRETSİZ OLARAK, VE BU TELİF HAKKI UYARISI VE İNTERNET BAĞLANTISI (HTTPS://EXAMACADEMYTURKEY.COM) ILE BİRLİKTE KOPYALAMAYA VE DAĞITMAYA İZİN VERİLMİŞTİR.

COPYRIGHT © 2020 BY EXAM ACADEMY TURKEY. ALL RIGHTS RESERVED. PERMISSION IS GIVEN TO COPY AND DISTRIBUTE THIS MATERIAL, PROVIDED THE CONTENT IS COPIED IN ITS ENTIRETY AND UNALTERED, IS DISTRIBUTED FREELY, AND THIS COPYRIGHT NOTICE AND LINKS ARE INCLUDED. HTTPS://EXAMACADEMYTURKEY.COM


57 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comentários


Yazı: Blog2_Post
bottom of page