top of page

IB Diploma Programında Değerlendirme Nasıl Oluyor? IB Değerlendirme Araçları Nelerdir?

Güncelleme tarihi: 12 Eyl 2020


IBDP’de değerlendirme politikası, iç değerlendirme (internal assessment) ve dış değerlendirme (external assessment) şeklindedir.


IB sınav görevlileri, dış değerlendirme için oluşturulan çalışmaları (örneğin, yazılı sınav, bireysel sözlü sunum, makale) değerlendirir.


İç değerlendirme için oluşturulan çalışmaları (bireysel sözlü sunum, makale) ise, ilgili dersin öğretmenleri notlandırır. Bu çalışmalar, aynı zamanda IB tarafından da denetlenir.


IB Tarafından Belirlenen Değerlendirme Araçları Nelerdir?


Süreç değerlendirmesi ve sonuç değerlendirmesi şeklinde iki değerlendirme yöntemi kullanılır.


Süreç değerlendirmesi, öğrencilerin öğrenme sürecindeki güçlü ve zayıf yönlerini öğrenmelerini hedefler. Böylece hem öğrenciler hem de öğretmenlere yönelik doğru ve faydalı bir geri bildirimde bulunulması mümkün olur. Örneğin, bitirme tezi (extended essay) ile öğrencinin araştırma, tez belirleme, kaynakları doğru kullanabilme becerilerindeki etkin olan ve de geliştirmesi gerekeni yönlerini keşfetmesini sağlar. Bu tarz çalışma, süreç değerlendirmesine bir örnek teşkil eder.


Süreç değerlendirmesi, aynı zamanda ders amaç ve hedeflerine ulaşmaya yönelik gelişimin takibini sağlayan veriler yoluyla öğrencilerin öğrenme, öğretmenlerin de öğretme kalitesinin gelişimini hedefler.


Sonuç değerlendirmesi ise öğrencilerin başarılarını ölçmeyi amaçlar. DP öncelikli olarak öğrencinin başarısını kaydetme amaçlı hazırlanan sonuç değerlendirmesine odaklanır. Yapılan yazılı sınavlar (paper 1, 2, 3) sonuç değerlendirmesine yönelik çalışmalardır.



TELİF HAKKI © 2020 EXAM ACADEMY TURKEY. TÜM HAKLARI SAKLIDIR. BU YAZIYI TÜMÜ OLMAK ŞARTIYLA, DEĞIŞTİRİLMEDEN, ÜCRETSİZ OLARAK, VE BU TELİF HAKKI UYARISI VE İNTERNET BAĞLANTISI (HTTPS://EXAMACADEMYTURKEY.COM) İLE BİRLİKTE KOPYALAMAYA VE DAĞITMAYA İZİN VERİLMİŞTİR.


COPYRIGHT © 2020 BY EXAM ACADEMY TURKEY. ALL RIGHTS RESERVED. PERMISSION IS GIVEN TO COPY AND DISTRIBUTE THIS MATERIAL, PROVIDED THE CONTENT IS COPIED IN ITS ENTIRETY AND UNALTERED, IS DISTRIBUTED FREELY, AND THIS COPYRIGHT NOTICE AND LINKS ARE INCLUDED. HTTPS://EXAMACADEMYTURKEY.COM


116 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


Yazı: Blog2_Post
bottom of page