top of page
Yazarın fotoğrafıExam Academy

BAĞLANTILAR BULMAK: ÖĞRENME YAKLAŞIMLARINDA ÖNEMLİ BİR DEĞİŞİM

Diploma Programı (DP) mezunu Mariam Vahradyan, disiplinler arası öğrenmenin faydalarını özetliyor ve farklı disiplinler arasında bağlantılar bulmanın önemini paylaşıyor.

Bir keresinde kimya dersinde esnedim, bunun fark edilmeyeceğini düşündüm safça ve dehşet verici bir şekilde öğretmenim durumu ​​sezdi. "Zamanımız doldu galiba" dedi ve Activboard dijital kalemimizin rengini değiştirmek için sırtını döndü.


Neden oldukları uykusuzluğum için okul ödevlerini suçlama eğilimindeyim ama dürüst olmak gerekirse, organik kimya ve beynim arasındaki bağ olabildiğince güçlüydü.

Eğitim kariyerim boyunca, rehberlik ve destek için çeşitli kaynaklara ve mentorlara erişimi olan tutkulu ve karizmatik eğitimciler tarafından öğretilme ayrıcalığına sahip oldum. Ancak, bir sınıftan diğerine geçerken öğrendiğim konuların öğrenme kapsüllerinde var olduğunu gördüm. Antropoloji kursumda Brezilya, Arembepe'deki bir balıkçı topluluğu hakkında bir film izlemekten zevk aldım ancak daha sonra dörtlü defterlerimde saatlerce doğruluk çizelgeleri hazırlamak zorunda kaldım.





Her öğretmenin dersiyle kesinlikle ilgileniyormuş gibi hissettim ve onları birbirine nasıl bağlayacağımı bulmaya çalışıyordum. "Neden onları birbiriyle ilişkilendirmek istiyorsun?" diye sorabilirsiniz. Pekala, konular arasında örtüşen temalar ve fikirler bulmadan, teşvik edici konuşmaların masanın dışında bırakıldığını ve bu konularla ilgili anlayışımın sınırlı kaldığını gördüm. Üniversite yıllarımda, yerine getirmem gereken gereksinimler vardı ve ilk yılımın sonunda ana dalımı seçmeye teşvik edildim. Doğruluk çizelgelerini karalamaktan dört yıl boyunca taahhüt etmek istediğim disiplini belirlemeye nasıl sıçrayacaktım? Bir branş belirlendiğinde, keşif için diğer tüm yollar kapatılmış gibi hissettiriyor.


Öğrenmeye yönelik bu ayrık yaklaşım, bizi daha sonra kariyerimizde sınırlandıran bir bakış açısına dayanmaktadır. Karanlık bir kara kutu tiyatrosunda deneysel bir oyun üzerinde çalışırken ve prodüksiyona bir makara sistemi dahil ettiğimde kendi kendime sırıttığımı hatırlıyorum. Burada, bir üniversite prodüksiyonunda, IB fiziğinden edindiğim bilgileri kullanarak mekanik avantajını gönülsüzce hesapladığım bir makara inşa ediyordum. Niye benim için bu kadar heyecan vericiydi ve başka biri, fizik olmadan tüm bu mekanizmanın çoktan çökeceğini umursuyor muydu acaba?


Cevap büyük olasılıkla hayır, disiplinlerin örtüşmesi kimsenin umurunda değildi. Yine de, dünyayı bu disiplinler arası mercekle özümsediğimde, fikirlerin ve konuların daha önce yapmadıkları bir şekilde birbirini tamamladığını fark ettim. Birdenbire, bir istatistik dersindeki bilimsel yöntem, bir arkadaşın gazetecilik projesiyle ilgili konuşmalar için bir geçiş kapısı haline geldi ve yönlendirici soruların bir deneydeki verilerle uğraşmaya benzemesi ilginçti.

Disiplinler arasındaki bu bağlantıları bulmak göz korkutucu görünebilir çünkü her zaman doldurulacak boşluklar ve eksikler aramaya yol açar. Bu, bildiklerinizden asla tam olarak tatmin olmadığınız anlamına gelir çünkü her zaman okuyacak başka bir deneysel makale, izlenecek başka bir belgesel veya ziyaret edilecek başka bir sanat sergisi vardır. Bununla birlikte, ömür boyu ve çok yönlü bir öğrenci olmak için çok önemlidir. Bu, bir kariyer seçtiğinizde, e-postanızı kapattığınızda gününüzün bitmeyeceği anlamına gelir. Uzun bir iş gününde saat 17.00'den sonra sinir ağlarımı genişletmeye devam etmenin yollarını bulmak biraz zaman aldı ancak zihin yapınızı, okul, kariyer ve diğer ilgi alanlarınızı hayatınızın ayrı bölümleri olarak görmektense iç içe geçmiş ve dinamik bölümleri olan varlıklar olarak dönüştürürseniz sinir ağlarını genişletmeye devam ederseniz. Kendinizi kendi eğitim paradigmalarınızı değiştirirken bulacaksınız. İş dışında, yayınlanmış araştırmaları sunmak ve hatta sokak fotoğrafçılığına olan tutkumu geliştirmek için psikoloji konferanslarına da katılabildim. Tüm bunlar farklı ilgi alanları gibi görünse de, hayatımdaki hiçbir özel disiplin veya proje diğerinden daha önemli veya değerli değildir çünkü hepsi birbiriyle bağlantılıdır ve kişisel gelişimi teşvik eder.


Bir tarih öğretmeni bir keresinde sınıfımın önünde kendi kendine kıkırdadı ve itiraf etti, "Tüm dünyanın tarih etrafında döndüğünü düşünmemek zor!" Kişisel olarak, tüm dünyanın yalnızca herhangi bir konu etrafında döneceğini düşünmek zor! Bizi en çok zorlayan konulara ve projelere odaklanmamız gerekse de, bizim için en iyi olanı ve sorularımızı yanıtlamaya neyin yardımcı olabileceğini bulmak için her zaman ilgi alanlarımız dahilinde bağlantılar aramamız gerekir. Gerçek şu ki, bu disiplinlerin net sınırları yoktur ve hiçbir zaman da olmayacaktır. Bunu inkar etmek, dünyanın nasıl işlediğinin özünü inkar etmektir. Çeşitli alanlardaki birçok "uzman"ın soruları yanıtlamakta zorlanmasının bir nedeni, yardım için yalnızca kendi disiplinlerine yönelmeleridir. Biraz uzaklaşarak bütüncül bakıldığında yanıtlar doğal olarak görünebilir. Eğer bunu benimserseniz özgürleştirici olabilir. Çocuk yayıncılığında kurumsal bir iş sahibi olabileceğinizi ve yoga öğretme lisansı alabileceğinizi kabul ettiğinizde, kendinize sürekli gelişim izni verirsiniz. Bir ana dal belirlemek, diğer alanlarda öğrenme olasılıklarını ortadan kaldırmadan bir disipline olan ilginizi gösteren kağıt üzerindeki bir imzaya dönüşür. Bu zihniyet değişimi, bir kara kutu tiyatrosundaki bir makara sistemiyle her zaman bağ arayan ve eğlence bulan bir beyni aktif tutmak ve meraklı bir yaşam sürmek için çok önemlidir.



OLUŞTURAN: Önder ŞİT


TELİF HAKKI © 2020 EXAM ACADEMY TURKEY. TÜM HAKLARI SAKLIDIR. BU YAZIYI TÜMÜ OLMAK ŞARTIYLA, DEĞIŞTİRİLMEDEN, ÜCRETSİZ OLARAK, VE BU TELİF HAKKI UYARISI VE İNTERNET BAĞLANTISI (HTTPS://EXAMACADEMYTURKEY.COM) İLE BİRLİKTE KOPYALAMAYA VE DAĞITMAYA İZİN VERİLMİŞTİR.


COPYRIGHT © 2020 BY EXAM ACADEMY TURKEY. ALL RIGHTS RESERVED. PERMISSION IS GIVEN TO COPY AND DISTRIBUTE THIS MATERIAL, PROVIDED THE CONTENT IS COPIED IN ITS ENTIRETY AND UNALTERED, IS DISTRIBUTED FREELY, AND THIS COPYRIGHT NOTICE AND LINKS ARE INCLUDED. HTTPS://EXAMACADEMYTURKEY.COM




28 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


Yazı: Blog2_Post
bottom of page